Kuchnia Hiszpanii to niezwykła podróż, która jest bogata w smaki, zaskakująca różnorodnością i zachwycająca kulinarnymi doznaniami. Na kuchnię hiszpańską składają się tradycje kulinarne z 6 różnych regionów, a każdy z nich słynie z innych składników:
– Kuchnia Wysp Kanaryjskich bogata jest w ryby i owoce morza. Wiele dań serwuje się z ziemniakami w mundurkach gotowanych w mocno osolonej wodzie. Warto też wspomnieć o cieszących się międzynarodową sławą bananach kanaryjskich, które są zaliczane do najbardziej wartościowych i smacznych.
– Kuchnia Balearów bazuje na owocach, warzywach i wieprzowinie, orzechach, ale także na rybach i owocach morza. Na Balearach narodził się majonez oraz ostra hiszpańska kiełbasa.
– Kuchnia południowej Hiszpanii uznawana jest za najbardziej różnorodna po względem kulinarnym. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Do przygotowania potraw używa się dużo pomidorów i papryki. Z tego regionu pochodzą przekąski tapas, które serwowane są w całej Hiszpanii.
– Kuchnia północnej Hiszpanii podobnie jak Kuchnia Wysp Kanaryjskich słynie z ryb i owoców morza. Dzięki całorocznym opadom deszczu dobrze rosną tu m.in. ziemniaki, słodka kukurydza i kapusta. Dominują też mięsa z rożna oraz gulasze, a także zastosowanie mają sery oraz potrawy na bazie mleka.
– Kuchnia środkowej Hiszpanii bogata jest w dziczyznę oraz mięso królików. Dodatkiem do dań często są nasiona roślin strączkowych, a charakterystyczne przyprawy dla tego regionu to czosnek i kminek.
– Kuchnia wschodniej Hiszpanii cechuje się przede wszystkim owocami morza, oliwkami i ryżem. Wyraźnie też można zaobserwować arabskie wpływy w postaci słodko-pikantnych sosów i przypraw.
Warto wiedzieć, że wiele hiszpańskich specjałów regionalnych oznaczonych jest i chronionych unijnym certyfikatem jakości DO. Oznacza to, że dany produkt został wyprodukowany w sposób tradycyjny, naturalny i specyficzny dla danego regionu Hiszpanii czy gospodarstwa domowego. Do takich produktów zaliczają się kozie i owcze sery np. ser manchego, dojrzewająca i wyrazista w smaku kiełbasa chorizo z mięsa wieprzowego oraz surowa szynka jamon iberico.
W ogólnym ujęciu kuchnia hiszpańska wykorzystuje znaczące ilości ryb i owoców morza, a także duże ilości warzyw i owoców. Sekret tej kuchni tkwi w jej naturalnej prostocie i niewielkiej liczbie składników. W przypadku wielu hiszpańskich potraw ważną rolę spełniają przyprawy. Ich dodatek sprawia, że proste danie może zmienić się w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Każdy z regionów Hiszpanii ma swoje potrawy, lecz bardzo często można je spotkać w restauracjach w całym kraju.
Powiązane tematy
5 najlepszych miejsc gastronomicznych na świecie
Kilka słów o kuchni żydowskiej
Arabskie smaki w kuchni