5 najlepszych miejsc gastronomicznych na świecie

Planując nową podróż, jesteśmy pod wpływem różnych czynników, które sprawiają, że wybieramy tę czy inną destynację. Muzea, zabytki, przyroda czy nawet architektura miasta mogą być niektórymi z tych powodów. Wierzymy, że jednym z największych bodźców do odkrywania nowego miejsca jest jego gastronomia, najsmaczniejszy sposób na zbliżenie się do nowej kultury! Dlatego też postanowiliśmy stworzyć listę 5 najlepszych miejsc gastronomicznych na świecie.

Włochy

Oczywiście na czele listy 10 najlepszych miejsc na świecie dla smakoszy muszą znaleźć się Włochy, bo kto może zaplanować podróż do jakiegokolwiek włoskiego miasta nie myśląc o jego pysznej kuchni? Świeży makaron, pizza, risotto, tiramisu… i można by tak jeszcze długo wymieniać.

Rzym jest bez wątpienia jednym z najwspanialszych miejsc gastronomicznych na świecie, ale nie trzeba pozostać w stolicy, aby cieszyć się bogatą gastronomią, można znaleźć wycieczki gastronomiczne w całym kraju, dostosowane do specyfiki każdego regionu. Florencja, Neapol, Parma, Turyn… wszystkie te miasta składają się na wyśmienitą włoską gastronomię.

Meksyk

Czy wiesz, że w 2010 roku meksykańska gastronomia została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości? Podczas podróży do Meksyku możesz znaleźć wszystko, czego pragniesz: karaibskie plaże, archeologiczne pozostałości po starożytnych cywilizacjach, tradycję, miasta pełne życia. Ale bez wątpienia, jednym ze wspólnych mianowników wszystkich meksykańskich destynacji jest ich wyśmienita gastronomia. Tacos, enchiladas, mole, burritos, cochinita, guacamole, tamales, przepisy, które przekroczyły granice i podbiły podniebienia na całym świecie.

Peru

W ostatnich latach Peru wysunęło się na prowadzenie i stało się jedną z najlepszych destynacji gastronomicznych na świecie. Już w 2014 roku otrzymała prestiżową nagrodę World Travel Awards dzięki swojej zróżnicowanej, oryginalnej i bogatej gastronomii. Niezależnie od tego, czy jesteś w Limie, czy w mniej turystycznym miejscu w kraju, możesz skosztować niektórych z jej najbardziej typowych przepisów, takich jak ceviche, lomo saltado, ají de gallina, causa limeña lub, dla bardziej odważnych, gulasz ze świnki morskiej. Przeczytaj również: Zwiedzanie Polski w celach kulinarnych

Japonia

Sushi to bez wątpienia jedna z japońskich potraw, która przekroczyła najwięcej granic. Jednak Japonia ma bardzo różnorodną kuchnię, która wykracza daleko poza słynne rolki z ryżem, surową rybą i wodorostami. Dzięki silnym wpływom kuchni chińskiej, udało jej się stworzyć własną esencję, dzieląc niektóre z podstawowych składników, takich jak ryż jako główny składnik.

Francja

Francuska gastronomia, podobnie jak włoska, jest od dziesięcioleci uznawana za jedną z najlepszych na świecie i została również uznana przez Unesco za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Od lat Francja jest jednym z emblematycznych miejsc dla kuchni światowej i ma wpływ na gastronomię wielu innych krajów. Może się również poszczycić jedną z najbardziej wyrafinowanych i innowacyjnych gastronomii na świecie. Nie mówiąc już o wysokiej jakości składników.

Tajlandia

Dzięki silnym wpływom kuchni krajów takich jak Indie, Chiny, Australia i inne terytoria Azji Południowo-Wschodniej, kuchnia tajska zdołała połączyć to, co najlepsze z każdego z tych miejsc, tworząc unikalną mieszankę smaków.